tiistai 28. helmikuuta 2017

Ensikertalaisen New York - Huumaava lohkaisu isoa omenaa

Ensimmäinen lohkaisu isoa omeanaa oli juuri niin huumaavan herkullinen kuin olin uskaltanut toivoa. Joululomalla pääsin viimein toteuttamaan yhden suurista matkaunelmistani, kun suuntasimme Pohjois-Amerikan turneelle, ja matkan lähto- ja päättöpisteenä oli New York. New Yorkin suhteen toiveet olivatkin korkealla, sillä olin kuullut niin paljon hehkutusta kaupungin energiasta ja kaikesta muusta mahtavuudesta. Lisäksi lukuisat elokuvat ja tv-sarjat ovat taltioineet kaupunkia vuosikymmenten ajan. Samalla kuitenkin toivoin, että en tulisi pettymään - entä jos en kohtaisi sitä kaupungin energiaa tai en tuntisikaan siellä itseäni oman elämäni Carrieksi?


New Yorkia kuvaillaan usein koko maailman pääkaupungiksi, joka antaa mainion kuvan kaupungin monimuotoisuudesta. Valtavassa suurkaupungissa onkin mahdollista nähdä, kokea, haistaa ja maistaa lähes kaikkia maailman kulttuureja, sillä New York vuosikymmenten ajan ollut se mahdollisuuksien kaupunki, joka on houkutellut saapujia kaikkialta maailmasta. 

Vietimme New Yorkissa ennen joulua viisi päivää ja uuden vuoden jälkeen kolme päivää. Yhteensä reilussa viikossa tuosta suurkaupungista ehtii tietenkin kokea vain pintariipaisun. Tässä valittuja paloja New Yorkin kohokohdistamme, joista on kenties matkavinkeiksi muillekin New Yorkiin ensimmäistä kertaa suuntaaville. 

Times Square
Yksi maailman tunnetuimpia aukioita, jossa 7th Avenue ja Broadway kohtaavat. Aukiolla kannattaa käydä sekä päivällä että uudelleen illalla auringon laskettua, jolloin voi nähdä aukion kuuluisat neonvalot ja mainostaulut yötaivasta vasten.



Empire State Building
Yksi New Yorkin ikonisimmista rakennuksista, jonka näköalatasanteelta avautuvat panoramiset näkymät kaupungin ylle. Empire State Building oli aikoinaan ensimmäinen rakennus maailmassa, jossa oli yli 100 kerrosta. Vierailimme rakennuksessa iltapäivällä ennen auringonlaskua, jolloin pääsimme samalla näkemään pilvenpiirtäjien siluetin myös sen dramaattisimmassa asussaan eli iltavalaistuksessa. Olimme ostaneet etukäteen VIP Express Pass -liput, joilla pääsimme välttämään jonot. Hintava, mutta kannattava investointi.




Central Park
Kaiken komeuden keskus on Central Park, valtavan kokoinen keskuspuisto, jonka vehreässä huomassa matkailijat voivat paikallisten tavoin lenkkeillä tai muuten vain hengähtää kaupungin hulinan keskellä. Keskuspuistoa ympäröivät monet maailmankuulut museot. Myös talvisen luminen keskuspuisto oli kaunis ja ihanan rauhoittava tapa paeta hetkeksi urbaania elämää.



High Line
Entisen junaradan päälle rakennettu puisto on todella ainutlaatuinen. Se tarjoaa uniikin näkymän kaupunkiin ja on todellinen pala urbaania luontoa.



West Village
Rauhallinen, rento ja boheemi kaupunginosa. Lukuisten kiehtovien pikkuputiikkien, kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi alueelta löytyy puistoja ja taiteilijaelämää - ja tietenkin Sex and the City -sarjan Carrien talo.



World Trade Center site
Mykistävä 9/11 muistomerkki, tyhjyyttä ammottava pläntti korkeiden rakennusten keskellä. Kyseessä on paikka, jossa World Trade Center aikoinaan sijaitsi.



Staten Island -lautta & Vapaudenpatsas
Vapaudenpatsas on kaupungin tunnus ja kuuluisin maamerkki, joka toivottaa maahan saapuvat siirtolaiset ja matkailijat tervetulleiksi. Kaupungin edustalla pienellä saarella sijaitseva Vapaudenpatsas on kätevä bongata ilmaiselta Staten Island ferry -lautalta, mutta itse patsaalle liput kannattaisi ostaa hyvissä ajoin ennakkoon. Lisäksi lautalta avautuvat huikeat näkymät eteläiselle Manhattanille.



Brooklyn Bridge
New York on paljon muutakin kuin Manhattan. Meidän oli tarkoitus tutustua rentona ja boheemina tunnettuun Brooklyniin vierailemalla Sixpoint  Brewery -olutpanimossa. Harmiksemme se oli kuitenkin remontin takia suljettu, ja jouduimme kävelemään hieman hämäräperäisten katujen kautta kohti Brooklyn Heights -aluetta, josta suuntasimme ikoniselle Brooklyn Bridge -sillalle. Sillan ylitys on kokemus, jota ei kannata missata. Sillalta avautuvat huikeat näkymät sekä Brooklynille että Manhattanille - tosin oli siellä muutama muukin turisti selfie-keppeineen...



Jazz-klubit
Jazz on New Yorkissa hyvin edustettuna, ja erilaiset tapahtumapaikat tarjoavat konsertteja viikon jokaisena iltana. Kävimme kahdella tunnetulla jazz-klubilla, Blue Note ja Smalls, joissa molemmissa saimme nauttia hämyisen romanttisesta tunnelmasta sekä todella taidokkaista esityksistä.



Koripalloa Madison Square Gardenissa
Madison Square Garden on New Yorkin tunnetuin ja isoin tapahtumapaikka. Se on koripallotiimi New York Knicksin ja jääkiekkotiimi New York Rangersin kotikenttä. Jason on koripallofani, ja niinpä hän oli ostanut meille liput Knicks vs Milwaukee Bucks -otteluun - ja olihan se aivan huikea kokemus.


New Yorkin sanotaan olevan kaupunki, joka ei koskaan nuku. Persoonalliset kaupunginosat, viihdetapahtumat, upeat nähtävyydet ja uskomaton katukulttuuri saavat toivomaan, että ei itsekään tarvitsisi nukkua lainkaan. New York todellakin sykkii elämää vuorokauden ympäri. Kannattaa muuten laittaa hyvät kävelykengät jalkaan, sillä New Yorkissa tulee nimittäin käveltyä ihan hirmuisesti, ja se onkin usein kätevin tapa liikkua paikasta toiseen. 

Suurimman osan ajasta viimassa ja loskassa tarjoiltu ensimmäinen lohkaisu isoa omenaa ei varmasti edes näyttänyt parhaita puoliaan, mutta rakastuin kaupunkiin palavasti ja se singahti välittömästi suosikkikaupunkieni kärkijoukkoon. Varmaa on, että New Yorkiin tulemme vielä palaamaan useamman kerran. 


Seuraa Eliza Does Oz -blogia seuraavissa kanavissa:

4 kommenttia:

  1. Hienosti katoit (ja katsoit) koko NYCin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos! :) NYC oli kyllä niin addiktoivan ihana kaupunki, että kokemusta oli vaikea pukea sanoiksi. Paljon jäi tietenkin vielä näkemistä ja kokemista seuraaviin kertoihin. NYC, I miss you!

      Poista
  2. New York on yksi minunkin suurimmista matkaunelmista. Ehkä vielä pääsen siellä käymään. Olisi tosiaan kiva nähdä mainostaulut, Central Park ja kaikki muutkin paikat. Todella paljon nähtävää! https://www.leditaulu.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. NYC on kyllä niin ihana! Itsekin haaveilen uudesta reissusta sinne, ikävä on.. :)

      Poista